Nézz be az ABLAKBA Te is!
May 22, 2023

Ne NÉZD a podcasteket, hanem inkább hallgasd!

Ne NÉZD a podcasteket, hanem inkább hallgasd!

9 dolog, ami a hallgatás jótékony hatása mellett szól

Podcastot hallgatni rengeteg előnnyel jár. Amikor ez a cikk íródik akkor adta közre az IAB Hungary a 2023-as reprezentatív felmérését (Podcasting Insight Hungary 2023) a magyar podcastpiac jelenlegi helyzetéről. Immár 1,5 millió magyar hallgat rendszeresen podcastet sok-sok csatorna közül mazsolázgatva, nem beszélve a külföldi mezőnyről. Az edutaintment, mint fogalom már beívódott a podcast készítők fülébe. Szórakozva és szórakoztatva tud (és akar is, mert erre van igény!!) a nagyérdemű edukálódni. A piac pedig úgy tűnik nem lufi, egyre inkább növekszik, differenciálódik és az immerz potenciálok idővel láthatóan kidomborodtak.

De miért épp a PODCAST tűzte a zászlajára az edutaintment feliratot?

Az alábbiakban a podcastnek, mint elsősorban hallgatva fogyasztandó formátumnak az előnyeit – ahogy én látom-próbáltam csokorba szedni, mellyel egyet lehet érteni vagy pedig meg lehet cáfolni és persze ki is lehet egészíteni. Gondolkodjunk együtt, ahogy kérem általában a hallgatóságtól az Ablak Japánra podcast epizódjaiban is.

#1: A podcast stimulálja a mentális vizualizációt

Az utóbbi időben a magyar piac podcastkészítő stúdiói egyértelműen a mellett teszik le a voksukat, hogy az epizódokhoz készüljenek videók is. Ezen állítás mögött a video platformok bombasztikus nézettségi ereje áll persze, ami egyértelműen hallgatottságot, ismertséget hoz(hat) a podcast csatornának is. Ez teljesen igaz, a podcasternek azonban azt kell talán leginkább eldöntenie, hogy az edutaintmentből ő inkább edukálásra vagy a szórakoztatásra akarja a nagyobb hangsúlyt helyezni.

Amikor a YouTube-ot vagy egyéb video platformokat görgetjük, akkor a képi megjelenítés és az elmondott információ egyszerre zúdul az agyra, egyszerre kell befogadni minden impulzust. Ha pl. egy videóról lekapcsoljuk a hangot – vagyis nincs verbális információ, akkor az nagymértékben a megértés rovására is megy.

Ha azonban egy hangalapú felvételt hallgatunk– jussanak eszünkbe pl. a hajdani rádiós hangjátékok, akkor a verbális információ, vagyis a szereplők párbeszédei és monológjai, valamint az egyéb hangeffektusok százszázalékban hozzájuttatják a hallgatóságot a megértéshez. Mindezen túl a hallottak még megmozgatják a képzeletet is. A hallás, hallgatás közben az agy képeket generál, hogy ezzel támogasa a jobb megértést. Kimutatták, hogy a hallgatott anyag jobban segíti a vizualizációt, mint pl. az olvasás, ami több energiát, ill. más „befektetést” követel a befogadótól.

Egy podcastra elvileg jobban oda lehet figyelni, nagyobb a valószínűsége, hogy leköti a hallgatót ezáltal pedig jobban megmaradnak a hallottak az emlékezetében is.

#2: Podcastet hallgatni az agynak is kellemesebb

Tanulmányok készültek arról, hogy az ember érzelmeit leginkább a történetek, és a történetmesélés mozgatja meg. Ha az agy ezt podcast formában kapja, akkor a műsor hallgatása közben – szinte magunkat helyezve a „történetbe”, nő az empátia és ez indirekt módon akár a már meglévő emberi kapcsolatainkra is pozitívan hat. Együttérzünk a környezetünkkel, embertársainkkal. Ennek kémiai alapja az oxitocin nevű hormon fokozottabb termelődése, melynek szorongás-és stressz csökkentő hatása van, javítja a fókuszálást és a hatékonyságot. A meditatív témájú podcast adások ezt kiváltképp segítik, de természetesen a sima beszélgetős műsorok is nagyban tudják segíteni a stresszoldást és a felfrissülést.

#3: Csökken a képernyő előtt töltött idő, lehetőség van egyidejűleg a multitaszkra is

A minket körülvevő világ tobzódik a képi megjelenítésben, képernyőkben és kijelzőkben. A televízió, a videojátékok, az utcai-és közlekedési eszközön elhelyezett reklámkijelzők, mind-mind igénybe veszik a szemet és a vizuális figyelmet. Valljuk be, rontják is egyben. Különösen a gyerekek látását. Az okostelefonok, az Ipadek, a videójátékok hatással vannak az agy elülső lebenyére, ami az ingerek vezérléséért és a végrehajtási feladatokért felelős. A podcast hallgatásnak a nagy fiziológiai előnye tehát, hogy pihenteti a szemet. Hallgatni valamit minimális energiát igényel, az agy pedig ez alatt aktívabb tud maradni.

Felnőttek, gyerekek úgy is tudnak tanulni, hogy hallgatják az anyagot ráadásul közben akár rajzolhatnak, mozoghatnak, sétálhatnak, házimunkát végezhetnek stb.

#4: A podcastek funkcionális oktatási eszközök

Egy podcastből nagyon egyszerű információhoz jutni, főleg ha lecsekkoljuk a meghallgatás előtt a sugárzási időt, amivel be-és fel tudjuk mérni magunknak azt, hogy mennyi idő alatt mennyi információhoz akarunk hozzájutni.

Információt abszorbálni pedig a tanulásnak már nem is az első, hanem bizony a sokadik lépése. A világ mai megközelítőleges 2,5 milliós podcast kínálatából biztosan találunk kedvünkre valót, ami érdekel és motivációt érzünk rá, hogy meghallgassuk. A legtöbb podcast ingyenesen hallgatható, ennél jobb és egyszerűbb lehetőség nem is kell.

#5: A podcast hallgatás javítja a koncentrációt, megtanuljuk a figyelmet összpontosítani

Amikor valamilyen izgalmakban gazdag, feszültséget keltő podcastet hallgatunk, az a befogadóban adrenalint vált ki. És hogy miért jó ez? Az adrenalin általában akkor termelődik amikor pl. félelmet érzünk és menekülnünk kell. Nem azt akarom mondani, hogy a podcast hallgatással szimuláljunk magunknak egy stresszes állapotot, hanem inkább azt, hogy kellően adagolva egy podcast adás felér akár egy erős kávéval. Az epizód nem önti a hallgatóba a koffeint, mégis egy éberebb agyi állapotot indukál, ez pedig máris segít könnyebben befogadni a hallott információt.

#6: Egy podcast mindezek mellett jobb kedélyre is tud serkenti

Egy vidám, nevetésre fakasztó podcast kiváló orvosság a levert hangulat ellen. Az agyunkba csak egy csatornán -a halláson keresztül- jut el koncentráltan az impulzus, melyet az agykéreg megfelelő helyén feldolgozva azonnali a hatás. Mindezt egy tévéadással is el lehet érni, csak ahhoz talán másmilyen és több előkészület kell és főleg, az leköti a szemet is.

#7: Egy podcast adást hallgatni fejleszti a szókincset is

Attól függően persze, hogy milyen jellegű műsoroknak kölcsönzünk figyelmet fejleszthetjük a szókincsünket, beszédkészségünket azzal, hogy (a legtöbb esetben) két ember spontán beszélgetését meghallgathatjuk. Gondoljunk csak bele: az életben nem igazán nyílik arra lehetőség, hogy „kihallgassunk” másokat. A résztvevők reakciójából, habitusából pedig sokat tudunk magunk számára profitálni.

#8: A podcastek megtanítanak arra is, hogy jobb hallgató váljon belőlünk

Emlékezzünk csak vissza, hogy amikor legutóbb találkoztunk egy barátunkkal vagy ismerősünkkel ki-ki mennyi időt beszélt? Valóban meghallgattuk figyelmesen, amit a partnerünk mondott? Nem vágtunk a szavába esetleg vagy nem „kiabáltuk túl” a beszélgetésben? Nos, ha rendszeresen hallgatunk podcasteket, fejlődhetünk abban is, hogy megtanuljunk magunkra egy beszélgetésben objektíven tekinteni. Nincsenek gesztusok, arckifejezések csakis a hang. Egyértelműen érzékeljük, hogy mi lehet zavaró számunkra egy beszélgetésben és azt a sajátunkban már tudatosan el fogjuk kerülni. A podcast tehát egy aktív ráhangolódási technikára is megtanít.

És végül, de nem utoljára....

#9: Egy podcast révén az ember valami nagyszerűnek lehet a részese anélkül, hogy ezért különösebb erőfeszítést tegyen. Csak hallgatnia kell.... 😊

Egy podcast beszélgetésnek a végighallgatása megadja a befogadó számára azt a tökéletes illúziót, hogy az adás az ő részvétele nélkül szinte nem is jöhetett volna létre. Gondolkodásra, kommentelésre, aktív részvételre sarkall. És sokkal könnyebben el tudunk köteleződni egy podcaster mellett,mint egy szinte megközelíthetetlen sztár vagy influenszer mellett. A podcast – a formátumából adódóan is egyszerű, és ez érvényes a vendégekre is. Nem kell csinnadratta, fény, makeup miegymás. Ezt én is tapasztalom sokszor, amikor a vengégjelöltek az egyeztetés elején rögtön rákérdeznek, hogy ugye csak a hangot vesszük fel? A vendégek számára is bensőségesebb hangulatot lehet teremteni egy csupasz mikrofonnal kamerák nélkül. Ezt pedig azzal „hálálják meg”, hogy szívesebben megnyílnak, természetesebben viselkednek és több bepillantást engednek a magán szférájukba az elmondott gondolataik és sztorijaik révén.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fent említettek a saját tapasztalataimból levont következtetések. Izlések és pofonok különbőzőek, de talán megér egy próbát mielőtt belekóstolnánk abba a bizonyos „puddingba”.

Az Ablak Japánra podcastet nem tervezem videós formára alakítani, ami nem jelenti azt, hogy a videó platformokon nem fog megjelenni. Az ellentmondás feloldása érdekében megjegyzem, hogy ezen platformok marketing -és hallgató toborzó erejét nagyon is elismerem. Bolondság lenne nem élni vele. De nem videó formátumban, mert a Big Brother koncepció helyett inkább a merj vizualizálni és a képzelőerődre hagyatkozni meggyőződés áll hozzám közelebb.

És Tehozzád, kedves olvasó?