Nézz be az ABLAKBA Te is!
June 14, 2022

#9- Az Inada masszázs fotelek példája – hogy miért is nehéz megelőzni a japán technikai innovációkat?

#9- Az Inada masszázs fotelek példája – hogy miért is nehéz megelőzni a japán technikai innovációkat?

Egy hosszú, kemény, megterhelő nap után milyen jó leroskadni a díványra és csak egyszerűen elnehezülni. De van ennél jobb megoldás is? Te hogyan vezeted le a stresszt és hogyan szabadulsz meg a fáradtságtól, kedves olvasó?

Nos, azt hiszem tudok egy hatásos, szinte a mennybe emelő érzést produkáló megoldást ajánlani. Ön hallott már az Inada masszázsfotelekről? Nagyon híresek, világszerte keresik őket ez a brand egyike a japán csúcsteljesítményeknek, az ún. technika-kultúrának.

A masszázs valóban kellemes dolog, jó a testnek és jó a léleknek is. Tudta, hogy Japánban a masszázskultúra a fürdőkultúrából nőtte ki magát?

1962-ben alapította meg egy Inada nevű úriember – a saját nevéről elnevezett cégét, amely mára világhírű márka lett.

„ Lazítsuk el magunkat, fáradt izmainkat” szlogennel indította útjára a cég 1971-ben első modelljét, amely még csak egyszerű váll-és hátdöngető szerkezet volt. A szék legyártásának összege pedig olyan horribilis, hogy azt akkoriban szinte senki sem tudta megvenni magának otthoni használatra.

Először azonban nem is az eladás volt a cél. Az elektronikai üzletekbe sokan azért jártak szinte rendszeresen a munka után, hogy 5-10 percre beüljenek a varázsszékbe és felfrissüljenek. Az Inada cég pedig ezalatt rengeteg tapasztalatot gyűjtött, mai kifejezéssel monitorozta a terméket, ráadásul ingyen.

1996-ra a székhez már tartozott egy a lábakat is megdolgozó elem, aztán 2003-ra már a karok is kaptak támaszt és ezzel együtt egy kiadós masszázst is. 2011-re jutott el oda a cég, hogy a puhulni vágyó ember egy olyan székbe, inkább már fotelba ülhetett bele, melyben az ujjperceitől kezdve az egész testének szinte minden porcikáját végigmasszíroztathatta.

A fejlesztések mögött egy 12 fős csapat áll, ők az ún. testmen-ek és a legfőbb teszt ember egy egyszerű, végtelenül szerény férfi, akinek – elmondása szerint, a hobbija a munkája.

Nagamicu úr nem csak tesztel, főmérnök lévén folyamatosan javítja, módosítja és fimomítja a modelleket.

A termékgyártáshoz végeláthatatlan energikusság, lelkesedés és eltántoríthatatlanság kell – próbálja meg összefoglalni Nagamicu a japán termékgyártás mibenlétét.

A jelenkor emberének különböző igényei vannak. És ezeket meg kell érteni, olykor a még meg nem fogalmazott igényeket kitalálni és nem utolsó sorban egyszerűen kell hozzáférhetővé tenni minél többek számára. Igy született meg az idén a mindössze 40 cm vastagságú – egy mellényhez hasonlító szerkezet, amit bármilyen székre rá lehet erősíteni és azonnal élvezhetjük is a hát -és vállmasszázs gyönyöreit. Az irodákban is kedvelt, de akár a homeoffice-ban elfáradt dolgozóknak is melegen ajánlott termék otthoni használatra. Gyors felüdülést ígér percek alatt.

De az Inada masszázsfotelek top terméke a mesterséges intelligenciával felvértezett szupermodell. Aki beleül egy ilyen szerkezetbe, az abból már nem is akar felállni. Garantáltan életveszélyes, csakis a nap végén szabad használni, különben nem szállunk ki belőle egész nap!

A cég bemutatótermében a csúcsterméket természetesen egy olyan elkülönített térben lehet kipróbálni, ahol perfekt az összhatás, az audio-és vizuális háttér a tökéletes ellazuláshoz. A mesterséges intelligencia felfedezi és letapogatja a fotelben ülő személy testén lévő megkeményedett izom csoportokat és azokat dolgozza meg szisztematikusan.

El kell azonban azt is mondani, hogy több, mint 20 év tesztelés, fejlesztés, monitorozás áll mind e mögött az eredmény mögött.

Több mint száz masszázsgolyót fejlesztettek ahhoz, hogy a legtökéletesebb, az emberi kézhez leginkább hasonlatos eredményt tudják produkálni.

A legnagyobb kihívást a masszázsgolyók mozgás szögének a beállítása jelentette – mondja Nagamicu, aki mindig mindent saját magán is letesztel.

A másik nagy kihívás pedig az volt, hogy a masszázsgolyók ne csak körkörösen nyomkodják egy keskeny részen a test akupunktúrás pontjait, hanem minél szélesebb felületen nyújtsák és lazítsák az elcsigázott izmokat.

És vajon hova lehet még fejlődni?

Nagamicu úr szerint, azt mindig lehet. A legújabb fejlesztés pl. a fotelhez tartozó távirányító, melynek tökéletesen kell a kézhez simulnia, könnyűnek és egyszerűen kezelhetőnek kell lennie, hogy semmi esetre se zavarja meg a használójának a masszázsélményét, ha pl. módosítani kívánja a nyomás erősségét vagy éppen a beállított időtartamot. Nagamicu úr napokon keresztül, egy nap akár 4 órán át is a kezében tartotta és nyomogatta, tapogatta a távirányítót ahhoz, hogy megtalálja a legtökéletesebb formát.

Az utolsó jelet a végső döntésre a cég vezetője, Inada úr adja meg. Ha neki nem tetszik valami vagy nem simul eléggé a kezébe a távirányító, akkor az bizony visszamegy még a tervező asztalra. Inada úr mögött azonban 60 év masszázsfotel biznisz áll, a tapasztalata, a tudása és az elhivatottsága megfizethetetlen.

Bár a világban találunk más masszázsfotel márkákat is, az Inada termékek a toptermékek!

És Inada úr is tudja, hogy bár a verseny egyre keményebb de a 60 év előnyt nem lehet csak úgy egyszeriben lefaragni. A termékgyártásban végig kell járni a stációkat, ezt nem tudja senki sem megspórolni. Persze ezen felül nem árt ha van némi kitartás és innovatív ötlet is!