Nézz be az ABLAKBA Te is!
Feb. 14, 2022

#5 - Az öngyilkosság kulturális-tradicionális-mentális háttere. Hozhat-e megoldást a logoterápia?

#5 - Az öngyilkosság kulturális-tradicionális-mentális háttere. Hozhat-e megoldást a logoterápia?

#5 - Az öngyilkosság kulturális-tradicionális-mentális háttere. Hozhat-e megoldást a logoterápia?

 Hetente huszonöt férfi vet véget az életének Magyarországon. Japánban – szám szerint ennél több persze, de a tendencia hasonló nagyon. A Covid pedig csak felerősítette az eddig is létező, lesújtó statisztikákat: a férfiak sokkal kevésbé kérnek segítséget, ha lelki gondokkal küzdenek. A KSH éves adatai szerint 2020-ban a teljes magyar lakosságban 1706-ra emelkedett a befejezett öngyilkosságok száma...

 A mai podcast fő témája Frankl Viktornak, az osztrák pszichoterepautának magyarul is megjelent műve a „Mégis mondj igent az életre” c-ű könyv. Frankl megjárt több náci haláltábort is és nem csak túlélőként de egyben szakemberként is megpróbálta analizálni a táborlakók és a saját lelkének formálódását, ill. de-formálódását. Logoterápiának nevezte el az életigenlést hirdető terápiáját. A mű Amerikában is és Japánban is nagy népszerűségnek örvend.

Frankl művét angolból magyarra egy fordítópáros ültette át. Dippold Ádámmal beszélgetek ma a podcastben az élet értelméről Frankl Viktor olvasatában és persze sok minden másról is.

☝ A podcastre a honlapon vagy pedig a lenti linkről lehet feliratkozni, így egy helyen összeszedve tudod olvasni az epizóddal kapcsolatos híreket. Iratkozz fel, ha nem szeretnél lemaradni semmiről.... https://bit.ly/ablak-japánrapodcasthírlevélfeliratkozás 

** Feltétlen kattints kérlek a qubit.hu honlapjára, ahol sok érdekes fejtágítót találsz tudományos megközelítésben: https://qubit.hu/

**Az oldalon itt olvashatod Dippold Ádám cikkét a műsorban elhangzott hikikomoriról:

https://qubit.hu/2021/08/02/japanbol-indult-de-a-jarvany-miatt-az-egesz-vilagon-terjed-a-hikikomori

☝A japán lélek, tradíciók.... kiegészítve a podcast beszélgetést, az öngyilkosság béklyóit kikényszerítő japán társadalom és az elvárások történelmi példáját hoztam az alábbi cikkemben:

https://japan-window.hu/a-fenykepekrol-kitorolt-haditengeresz/

 *** Az epizód témáját az alábbi másik cikkben gondolom tovább és értelmezem. Nézz rá erre is, azt sugallja, hogy másképp is lehet közelíteni a témához:

https://japan-window.hu/haljunk-meg-egyutt/

 *** Az alábbi írásomban pedig egy japán film adta a kiindulópontot. Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket is, ha kicsit mélyebben el szeretnél gondolkodni élet és halál kérdésein...

https://japan-window.hu/a-halal-anatomiaja/

 

☝A podcast honlapját itt éred el, küldj kérlek hangos üzenetet (voice mail) az gyorsabb, mint írni! Próbáld ki, egyszerű nagyon! Várom a gondolataidat, véleményedet és a hozzászólásodat a témában!

https://podcast.ablak-japanra.com

 A podcast nemcsak Japán-rajongóknak készül hanem mindenkinek, aki nyitott a világra!

 ☝ Ha csatlakoznál a facebook közösséghez, kattints ide:

https://www.facebook.com/Yanagisawa.Gyoengyi/

https://www.facebook.com/groups/japan.window

 ☝Ha az Instagramon keresnél, akkor itt találsz: @ablakjapanra

☝Ha pedig úgy gondolod, hogy pártolnád és támogatnád a podcast működését, akkor az alábbi linkre kattintva teheted meg (nem kell feliratkozni, csak egy e-mail címet megadni, ill. egy kártyaszámot... 😊). Tudsz választani, hogy csak egy epizódot támogass alkalmanként nem kell feliratkozni, ahogy a Patreonon. Minden támogatást előre is hálásan köszönök!

https://www.buymeacoffee.com/ablakjapanra