Nézz be az ABLAKBA Te is!
Feb. 14, 2022

#5- A szemöldök varázsa

#5- A szemöldök varázsa

Te is szereted csakúgy elnézni az embereket? Hogy milyen ruhát hordanak, milyen cipőben járnak? Milyen arccal néznek másokra?

A pandémia sok mindent megváltoztatott: többek között elhozta a maszkviselés korszakát.

Mondd csak kedves hallgatóm, Te viselsz maszkot? Igen, igen a mindennapokban. Ha kiszaladsz a közértbe vagy akár ha összefutsz a szomszéddal és szóbaelegyedtek.

A maszkot korábban sem vetette meg a japán társadalom.

Az influenza terjedésének megakadályozása végett a maszkviselés a zsúfolt közlekedési eszközökön, munkahelyeken az íratlan etikett része volt és az a mai napig is.

Indult be ez a szokás még a spanyolnátha idején és ha itt valami szokássá válik azt többnyire mindenki – vagy legalábbis a nagytöbbség mindenképp követi. Ha manapság 10 ember közül egy vagy kettő nem visel maszkot köztérben, akkor ennek a kettőnek valahogy rossz, folytogató érzése támad. A többi 8 ugyanis először csak feltűnésmentesen amolyan mentális nyomást kezd gyakorolni a maszknélküliekre. Nem feltétlen verbális úton, olyan módon, hogy VEGYÉK MÁR ÉSZRE magukat. Senkit nem érdekel, hogy Te személy szerint akarod-e vagy nem akarod feltenni a maszkodat. Nincs sok mozgástered az akarat játszóterén, ha dolgozol, ha vásárolsz, ha találkozol valakivel, akkor a covid által megkövetelt etikett szerint viselni KELL ezt a maszknak nevezett száj-és orrvédőt.

A maszk viszont eltakarja az arcunknak több mint a felét.

A japánok szerint az európaiak azért nem szeretik a maszkot, mert ők az érzelmeiket inkább a szájuk és annak környékének a mozgatásával fejezik ki. Gondoljunk csak az emojik-ra! Maszkban tehát nem lehet leolvasni az emberek gondolatait és érzelmi reakcióit. Hihetetlen talán, de a japánok szerint a japánok egymás szemét fürkészik, ha a verbális mondanivalón túl az illetőtől valami plusz érzelmi infót szeretnének begyűjteni. Ezért sem visel sok japán napszemüveget, ill. azok akik viselnek, azok inkább divat megfontolásból teszik, amolyan státusz. Nem igazán közismert, de a japánok kevésbé használnak emojikat, ők a klaviatúra zárójeleiből, vesszőiből és egyéb jeleiből rajzolnak arcokat, melyeken a szemvariációk fejezik ki a plussz érzelmi töltetet.

A fokozott maszkviselés egy másik tényre is ráirányította a figyelmet. Tudtad kedves hallgatóm, hogy egy emberi arcról kapott benyomás hetven százalékát a szemöldök határozza meg? Nem én találtam ki, ezt is a japánok mondják....

A járványidőszakban itt is megszaporodtak az online meetingek és egyáltalán az online térbe való költözés. Melynek ugye egyik következménye az, hogy a partnerről szerezhető összbenyomás túlontúl az arcra fókuszál. Nem mindegy tehát, hogy milyen arccal ülünk a monitor elé. Ellentétben Dél-Kóreával, ahol még a takarítónéni is plasztikai műtétekre jár az emeletek takarítása közben, Japánban viszonylag elfogadják a természetadta kinézetet, viszont sokat adnak a megjelenésre, a jólápoltságra és persze a kozmetikai arculatra.

Magyarán nem hívei a művi változtatásnak, viszont amit egy kozmetikus a saját szintjén meg tud oldani, korrigálni, elsatírozni, azt a kliensek lehetőleg mind meg is kérik.

Hát ilyen a szemöldök kinézete is.

Ószaka város egyik metróaluljárójában nyílt már vagy két éve egy aprócska üzlet.  Szemöldököt igazít fazonra egy fiatal nő. És ha kérik kifesti még a szemeket is. Mindössze ennyi a portfolió, de szinte mindig teltház van nála. És hogy kik alkotják a vendégkörét?

Hát vannak a visszatérők – akik ha már egyszer elkezdték nem tudnak leállni. Megkövetelik maguktól azt az ideális formát, melynek rabjaivá lettek így aztán 2-3 havonta visszajárnak. A másik tábor, és talán ők vannak tőbben, azok, akik a pandémia egyik hatására vágtak bele. No nem a szemöldökükbe, hanem erőt vettek magukon, hogy kipróbálják milyen az, ha egy profi vágja a fazont. Hamár az online tér íratlan szabályává vált a fazonra igazított szemöldök.

„Ha már egyszer láttam magam másmilyennek az új szemöldökömmel, akkor azt szeretném, hogy mindig, ezután is így nézzek ki” – mondja egy középkorú férfi, aki osztályvezetőként szinte mindennap online meetingel.

A negyvenestől a hatvanas korosztályig bizony értelmet nyert a szemöldök karbantartásának igénye. Nem kirívóan persze, csak finoman de észrevehetően ahhoz, hogy a másik lássa, hogy  a beszélő AD MAGÁRA.

„A megjelenés az apró dolgokra való figyeléssel, és azok karbantartásával kezdődik. A természetadta arcod nem a Te felelősséged, az viszont igen, hogy ezt HOGYAN és MILYENnek mutatod” – mondja egy 39 éves anyuka, aki az 5 és a 3 éves gyerekei mellett nem igazán tud már magára annyi időt szakítani, ahogy azt korábban tette. De a szemöldökére mindig talál időt – mondja mosolyogva.

A maszk eltakarja az ember arcának több, mint a felét. Ha azonban a szemed és a szemöldököd jólápolt, akkor azt fogják gondolni rólad, hogy az egész arcod és Te magad is jólápolt vagy!

Érdemes tudni azt is, hogy Japánban a szemöldököt ollóval vágják esetleg borotvával utókezelik nem pedig csipesszel tépik.

És azt is érdemes tudni, hogy a szemöldök szőrzetének megújulása a kor előrehaladtával elfásul, amíg fiatalon a kihullott szőrszálak helyett hamar újranőnek az újak, addig idősebb korban ez a rotáció lelassul és a meglévő szálak növekednek egyre hosszabbra. Ezért van a mikulásnak nemcsak hosszú bozontos szakálla, hanem hosszú, pödörhető szemöldöke is.

Szóval a szemöldök igenis figyelmet érdemel, önbizalmat ad viselőjének legyen az férfi vagy nő, fiatal vagy öreg, alkalmazott vagy vállalatvezető.

És majdnem elfelejtettem megemlíteni azt a nagyon vékony és keskeny harmadik réteget, amelyből viszonylag sokan térnek be a profi szemöldökvágó mini szalonba. Ők pedig nem mások, mint az átutazók. Üzleti vagy turista úton járnak Ószakában és épp a kis szalon előtt sétálnak el. Kipróbálják milyen érzés pár perc alatt megújulni egy más arcot felfedezni! Ez az ő lázadásuk a maszk ellen. És ugye az ember ha úton van épp, akkor szeret szokatlan dolgokat kipróbálni. A mindennapi szürkeségből és a maszk függőségéből kioldódni.

Te kedves hallgatóm, aki hallgatod ezt a podcastet mikor néztél utoljára kissé kritikusabban a szemöldöködre? Vajon belefáradtál már Te is az utóbbi idők történéseibe? Tedd fel magadnak a kérdést és nézz tükörbe! Merj álmodni magadnak egy vonzóbb arcot egy formás szemöldökkel és főleg merd megmutatni másoknak is a megálmodott arcodat.

Japánban nem az a szégyen vagy szégyenlősség ha megteszed, hanem az, ha nem!